Recept ötletek

Tonhalsteak párolt zöldségekkel és borsmártással

2021.09.28 19:14
Vitok Andrea
Vitok Andrea
Tonhalsteak párolt zöldségekkel és borsmártással

A vörös tonhal egy nem mindennapi ízű, egészséges húsú tengeri hal. A színe sötét rózsaszínes, pirosos. Én leginkább steakként szeretem elkészíteni, félig vagy teljesen átsütve, ki hogyan szereti nálunk a családban. 

Az alapanyagok beszerzése sem nehéz feladat, egyedül talán a vörös tonhalsteakkel kapcsolatban merülhet fel az a kérdés, hogy "De én ezt hol fogom megvenni?", vagy akár az is, hogy "De ez milyen drága lehet!".

Aggodalomra azonan nincsen okunk, mivel ez a fajta hal is elérhető kedvező áron. Én személy szerint az utóbbi időben átszoktam a házhozrendelésekre, de gondolom, ezzel sokan így vagyunk.

https://www.kifli.hu/ egy olyan élelmiszer webshop, ahol naprakészen, friss árukkal várják a vásárolni szándékozókat. Itt aztán minden van :) Szeretem, mert nagy a választék, elérhető áron van - tapasztalatom szerint nem drágább, mint bármelyik másik nagy élelmiszer áruház - és abszolút friss termékek szerezhetők be.

Ilyen például a vörös tonhal is, de ha korábbi receptjeimet is olvasták, akkor találkozhattak már tenger gyümölcsei mixszel, tőkehalfilével és a tintahalkarikákkal is. Mind mind innen van: https://www.kifli.hu/ :) 

Hasonlóan az eddigiekhez, a következő étel elkészítéséhez sem kell kiváló szakácsnak lennünk, egészen egyszerű, csak az alap dolgokra kell odafigyelnünk, mint pl a hal sütési ideje. Köretnek leginkább a párolt zöldségek illenek mellé, de megfelelő lehet a rizs, vagy akár steakburgonya is.

A párolnivaló zöldségek lehetnek mirelit mixek, vagy friss zöldségek is, én a friss zöldségeket preferálom. Az ilyen típusú ételekhez szeretek készíteni valamilyen mártást is, mert bár nem "száraz", de mégis dob rajta és sajátos ízvarázst kölcsönöz a halnak.

Hozzávalók

  • kb 30-40 dkb vörös tonhalsteak
  • 3 közepes sárgarépa
  • 1 fej brokkoli
  • 2 db piros kaliforniai paprika
  • 1 db sárga kaliforniai paprika
  • 500 g gomba (ami lehet az apróbb fejű, vagy akár a vastagabb, grillezésre alkalmas változata)
  • 1 db cukkini
  • kb 20 dkg vaj
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 dl víz
  • só, bors
  • 1 citrom / lime leve
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma

Először is megpucoljuk és megmossuk a zöldségeket. A cukkinit és a répákat harmadoljuk, majd uborka gyaluval vékonyra szeleteljük, a gombát pedig, hogy ha az apróbb fejű, akkor csak félbe vágjuk, hogy ha a nagyobb, vastagabb, grillezéshez alkalmasat vettük, akkor kb 1 cm vastag szeletekre vágjuk. A brokkolit rózsáira szedjük (a nagyobb rózsákat kisebbekre is szedhetjük), a torzsát megpucoljuk és megmossuk az egészet, a torzsáját pedig kockákra vágjuk. Bátran használjuk fel a torzsát, meg fog puhulni :) A paprikákat megmossuk és hosszú csíkokra vágjuk fel. Egy magasabb peremű, nagy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, de ezt úgy tesszük, hogy előbb felforrósítjuk a serpenyőt (amíg füstölni nem kezd), beledobjuk a vaj felét és levesszük a fokozatot / lángot a minimumra. Ez azért fontos, hogy a vaj ne kezdjen el ideje korán sülni / égni a serpenyőben. Beletesszük a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, maximum 2 dl vizet öntünk még alá, és fedő alatt max. 20 perc alatt készre pároljuk. Ha mirelit mix zöldségkeveréket használunk, akkor kezdetben ne tegyünk alá vizet, várjuk meg, amíg a fedő alatt kiengedik magukból a zöldségek a nedvességet, és hogy ha kell, csak akkor pótoljuk, hogy ne égjen le. Aki roppanósabban szereti, annak javaslom, hogy kevesebb ideig párolja :)

Ha kész a zöldségmixünk, akkor kitesszük egy edénybe és félretesszük. A serpenyőre még szükségünk lesz, ne tegyük el a mosogatóba! :) 

A halat tetszőlegesen felszeleteljük, hogy keskenyebb haltörzseket kapjunk. Fontos, hogy úgymond "szálirányba" szeljük a késsel, és ne keresztbe! A halszeleteket sózzuk, borsozzuk. Az előbb használt serpenyőt papírtörlővel óvatosan áttöröljük, hogy ha maradt benne zöldségmaradék, majd újra elkezdjük forrósítani. Ezúttal vaj mellé beledobjuk a zúzott fokhagymát is, 2 ek olívaolajat a citrom / lime levét is és elkeverjük, hogy a serpenyő egész felületére jusson. Ahogy elkezd a vaj forrni (elég hamar fog, hiszen még meleg volt a serpenyőnk). Beletesszük a halszeleteinket és oldalanként 3-3 percig sütjük közepes fokozaton / lángon. Aki átsütve szereti, annak javaslom az 5-5 percet is akár. Ha van fröccsenésgátlónk, akkor javasolt feltenni a serpenyő tetejére. Ha kész a hal, kitesszük a szeleteket egy tányérra és félretesszük, de ügyeljünk arra, hogy a serpenyőbe eresztett lé ott is maradjon :) És a serpenyőnk is marad! :) Még mindig nem válunk meg tőle. 

Utolsónak hagytam a mártást, mert nem mindenki szereti / igényli hozzá. Többféle is elkészíthető mellé, lehet fűszeres, lehet gyümölcsös is, de én most konkrétan a borsmártást választottam. 

Borsmártás: 

A hozzávalók tekintetében nem széles a skála.

  • Frissen törött tarkabors (1 zacskó), amit legegyszerűbb fűszerőrlővel frissen őrölni, de ha van mozsárunk, az is tökéletes erre a célra.
  • 200 ml főzőtejszín

A serpenyőben a halsütés után visszamaradt, már önmagában is ízletes fűszeres ízes zsiradékot öntsük fel a tejszínnel, adjuk hozzá a megmaradt vajat, borítsuk fele a frissen őrölt borst és forraljuk össze. Kevergessük, nehogy összerántsa magát, lekapjon vagy csomósodni kezdjen. Ízlés szerint még ilyenkor is tehető bele kis só, bors, én pl. hozzáadtam még ezen a ponton is egy kis löttyintésnyi citromlevet is. Ha kellően besűrűsödött és már mártás állaga van, akkor kiszedjük egy tálba.

Tálalásnál egy tányérra teszünk a zöldségekből, a halszeletből és meglocsoljuk a mártással. 

Jó étvágyat! 

A recept mellé ezúton is szeretném ajánlani az egyik nagy kedvenc és a képen is látható konyhai szettet, amely az alábbi linken megvásárolható :) -- Mert a cicák is szeretik a halat! :) 

https://szeretjukazegyedit.hu/Konyhai-szett-cica-1 

maxapro.hu simplepay_hu_v2