Fatányéros steak tál
Párom egyik kedvenc étele a marha steak, így gondoltam, meglepem őt névnapja alkalmából egy steak tállal, amit egy neki készített fatálon tálaltam.
Nem egy szokványos steak tálról van szó, van rajta vegyesen mindenféle finom falat
Az internetet böngészve sokféle steak tál jön velünk szembe, de én itt most egy amolyan vegyes tálat szeretnék bemutatni. Jellegzetessége, hogy nem csak steak található rajta, hanem más finom falatok is. Lássuk csak, hogy mik ezek.
A friss hozzávalókat most is, mint mindig, a Kifli.hu oldaláról rendeltem: https://www.kifli.hu/c300117008-steak és https://www.kifli.hu/c300116969-polip-es-tintahal
Hozzávalók:
- 2 nagyobb darab marha steak
- kb 400 g tintahalkarika
- 1 zacskó rukkola
- 3-4 db répa
- 2 db édesburgonya
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 1 zöld, 1 sárga és 1 piros kaliforniai paprika
- 1 cukkini
- 500 g csiperke gomba
- 1 zöld helyes erős paprika
- 1 zacskó mirelit áfonya
- 1 maroknyi mirelit zöldborsó
- 200 ml tejszín
- 1 zacskó zselatin
- 4-5 ek cukor
- csipet fahéj
- só, bors
- fél citrom leve
- olaj
- vaj
Kezdjünk is neki
A fatálon eloszlatjuk a rukkolát. Megpucoljuk az édesburgonyát és a répát, majd hasábokra vágjuk őket. Az édesburgonyát megsütjük, míg a répát és a borsót megpároljuk. A cukkinit vékony szeletekre vágjuk - ebben a zöldséghámozó nagy segítségünkre lehet - és a kaliforniai paprikákat is felszeleteljük, majd serpenyőben vajon megpirítjuk.
Egy serpenyőt felforrósítunk, majd beledobunk kb 50 g vajat, amelyen megpirítjuk a tintahalkarikákat. Megsózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk fél citrom levével és kb 5-10 perc alatt megpirítjuk.
A vöröshagymákat megpucoljuk és kb 0,5 cm vastag nagy karikákra vágjuk, majd ugyanabban a serpenyőben olajon megpirítjuk, amelyben a tintahalkarikákat megsütöttük. Kicsit megszórjuk cukorral, hogy karamellizálódjon. Kissé fonnyadt, szép barna pirított hagymakarikákat kell kapnunk.
Megpucoljuk a gombát, apróra vágjuk, majd serpenyőben megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk és ha kicsit lefőtte már a saját levét, akkor felöntjük a tejszínnel és összeforraljuk addig, amíg besűrűsödik.
Az áfonyát egy kis edényben a tűzhelyen alacsony lángon (fokozaton) felengedjük, közben adunk hozzá 1 dl vizet, 2-3 ek cukrot, fahéjat, majd hogy besűrűsödjön, a zselatint.
Jöhet a tál főszereplője, a marha steak. Megborsozzuk a husik mindkét oldalát. Egy tiszta serpenyőt felforrósítunk, majd amikor már füstül, kevés vajat rádobunk és beletesszük a steak szeleteket. Attól függően, hogy ki hogyan szereti a steaket - véresen, medium vagy jól átsütve - annak megfelelő ideig sütjük mindkét oldalát. Én kb 3-3 percet szoktam, de ha vastagabb szelet, akkor 4-4 perc oldalanként. Amikor kész, félretesszük egy tányérba és megsózzuk mindkét oldalát. Amíg a husi pihen, előkészítjük a köreteket a tálon.
És akkor az összeállítás. A fatálon előzőleg már szétterítettük a rukkolát. Jöhetnek rá szépen elhelyezve a zöldségek. A zöldésgekre, a tál közepére helyezzük a két husit és meglocsoljuk a szaftjával, amit a sózást követően engedett. A tintahalkarikákat a tetejére helyezzük, majd a felszeletelt hegyes erős paprikát rászórjuk a tetejére.
A gombamártás és az áfonyaszószt külön kistálkákban kínáljuk mellé.
Jó étvágyat!