Mexikói tortilla batyu nyári salátával
A mexikói ételek szerelmeseinek ajánlom ezt a receptet. Mostantól nem jelenthet gondot, ha egy mexikói étellel szeretnéd lenyűgözni kedvesedet, vagy a vendégeidet. A recept egyszerű, de mégis igazán finom ebédet vagy vacsorát varázsolhatsz az asztalra.
Néhányan azt gondolják, hogy a mexikói ételek különleges és egyedi ízvilága utánozhatatlan, és aki járt már Mexikóban, az kétkedve fogadja, ha itthon egy "mexikói" ételt tesznek elé az asztalra. Pedig nem is olyan nehéz, mint elsőre gondoljuk.
Íme egy egyszerű, de mégis nagyszerű recept, amivel remek mexikói ételt készíthetsz.
A hozzávalók beszerzéséhez jó szívvel ajánlom a Kifli.hu online élelmiszeráruházat, ahol friss és termelői hozzávalókból válogathatunk, különleges tekintettel a friss zöldség és hús termékekre, amelyek közül kedvünkre válogathatunk itt: https://www.kifli.hu/c300116242-marha-es-borju
Hozzávalók:
- 50 dkg darált marhahús
- 8-10 db tortilla lap
- 1 fe / 1 csomag jégsaláta
- 4 db nagyobb paradicsom
- 1 db piros kaliforniai paprika
- 1 vöröshagyma
- 1 lilahagyma
- 1 szál póréhagyma
- 1 konzerv sűrített paradicsom
- 1 kis konzerv kukorica
- 1 konzerv (400 g) vörösbab
- só, bors, piros paprika
- római kömény
- chili pehely
- majonéz
- tejföl
- füstölt sajt
- olaj
- vaj
Az elkészítést kezdjük a darálthúsos töltelék elkészítésével. Aprítsuk fel a vöröshagymát, pirítsuk meg az olajon, majd adjuk hozzá a darálthúst. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk ízlés szerint római köménnyel, piros paprikával és chili pehellyel. Utóbbi mértéke attól függ, hogy ki mennyire szereti csípősen. Hozzáadjuk a vörösbabot, kukoricát és együtt főzzük, amíg a leve lefő (kb 15-20 perc) fedő alatt, majd hozzá adjuk a sűrített paradicsomot is. Tovább pirítjuk kevergetve, hogy ne kapjon le az alja, de nem kell több neki kb. 10 percnél. Ha ez kész, kicsit félretesszük.
Kivajazunk egy tepsit, majd elővesszük a tortilla lapokat, amiket megtöltünk a húsos töltelékkel úgy, hogy a közepére teszünk belőle annyit, hogy a 8-10 db lapra jusson mindre. Kicsit elegyengetjük, majd felhajtuk egyik majd a másik oldalát, végül pedig a két végénél begyűrjük. Ha kell, akkor fogpiszkálóval lehet rögzíteni. Egymás mellé helyezve betesszük a kivajazott tepsibe a töltött tortillákat, majd a tetejüket is lekenjük egy kis vajjal, hogy ne égjenek, hanem szépen barnuljanak. A tetejükre teszünk reszelt sajtot és előmelegített sütőben 200 °C-on kb. 15 percig sütjük, ha lehetséges légkeveréses módban.
Amíg a tortillák sülnek, addig elkészítjük a salátát. Felaprítjuk a jégsalátát, a lila hagymát és a paradicsomokat és összekeverjük őket.
A tálalásnál a tortilla batyu tetejére teszünk még egy kiskanál tejfölt és lila hagymát, a salátát mellé tesszük és akinek így száraz, az tegyen rá majonézt
Jó étvágyat!