Recept ötletek

Vaddisznószűz rozmaringos burgonyával és nyári salátával

2022.06.20 15:55
Vitok Andrea
Vitok Andrea
Vaddisznószűz rozmaringos burgonyával és nyári salátával

Vaddisznó szűzpecsenye... a ritka és nemes finomság 

A vaddisznó szűzpecsenye, hasonlóan a házi sertéséhez, az állat legnemesebb része, azonban a vadhús íze markánsabb és zamatosabb. Általában egészben, vagy érmékre vágva szokás kisütni, és sokféleképpen lehet megsütni. 

Tegnap este a párom meglepett ezzel az igazán finom sülthússal vacsorára, és nagyszerűre sikerült vacsora lett belőle 

 

A vaddisznószűz sütésekor ügyelnünk kell arra, hogy nehogy túlsüssük. Mint vadhúsnak, a házi sertésnél erősebb és intenzívebb illata és íze van, ezért esetleg javasolt bepácolni néhány nappal sütés előtt fűszeres és vörösboros páclében. Mi most nem pácoltuk be, de így is nagyon finomra sikerült sütni. 

Hozzávalók:

- kb 300 g vaddisznó szűzpecsenye

- só, bors, rozmaring

- 2-3 gerezd fokhagyma

- kb 0,5 kg piros burgonya

- vaj a sütéshez

- 3 ek olaj

A nyári salátához:

- jégsaláta,

- kaliforniai paprika (piros, zöld, sárga),

- paradicsom,

- retek,

- kígyóuborka

- mozzarella sajt

A saláta hozzávalóit feldaraboljuk és összekeverjük egy tálban. 

A burgonyákat megpucoljuk, kb 0,5 cm vastag karikákra vágjuk, egy tálba tesszük, és összekeverjük az olajjal, megsózzuk és megszórjuk rozmaringgal. Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, majd beleöntjük és szétterítjük a bugonya szeleteket. Előmelegített sütőben, 200 °C-on 20 perc alatt készre sütjük. 

A húst feldaraboljuk, majd felforrósítunk egy serpenyőt. Amikor felforrósodott a serpenyő, beletesszük a vajat, majd a húsdarabokat. Megborsozzuk, majd lefedve sütjük oldalanként kb 5-6 percig. Ha kész, tányérra tesszük, megsózzuk, és kb 5 percig pihentetjük tálalás előtt. 

Tálaláskor egy tányérra teszünk a burgonyából, a salátából és a sültből, majd a sülthús szaftjával kicsit meglocsoljuk. Ízlés szerint lehet a salátára majonézt vagy néhány kanál salátaöntetet tenni, de összességében a hús szaftja eléggé megbolondítja így is a salátát. 

A friss hozzávalókat, mint mindig, most is a Kiflinek köszönhetjük, amelyeket a https://www.kifli.hu/c300113038-zoldseg-es-gyumolcs oldaláról válogattunk össze.

Jó étvágyat!  

maxapro.hu simplepay_hu_v2