Recept ötletek

Hagymaágyon sült ízletes csirkemáj

2022.04.14 19:10
Vitok Andrea
Vitok Andrea
Hagymaágyon sült ízletes csirkemáj

Hagymaágyon sült ízletes csirkemáj ~ Mert a párom kedvéért bármit...

Húsvét hétvége közeledtével az ember már nem igazán azon gondolkodik, hogy mi finomat csináljon még, hiszen a Húsvét is egy olyan ünnep, amire már hetekkel korábban elkezdünk készülni. Bevásárló listát írunk, elkezdjük felkutatni, hogy hol kapható a legszebb sonak a legjobb áron, aztán elkezdjük beszerezni a friss zöldségeket, húsokat és a hidegtálhoz valókat. 

Ilyenkor az ember nem minden esetben számol azzal, hogy az ünnepi menün kívül mással is készüljön, de hát mindig közbe jöhet valami 

Esetemben most az történt, hogy a vásárlás közepette elkalandoztam a menüpontok között, hogy vajon mit vehetnék még azon kívül, ami a bevásárlólistámon szerepel, és megláttam a csirkemájat a https://www.kifli.hu/c300116296-belso-reszek-es-leveshusok menüben. Eszembe jutott, hogy az én párom mennyire is szereti a sült májat... Több se kellett, vettem belőle 1 kg-ot, hogy vacsorára meglepjem. 

Biztos nem vagyok egyedül ezzel az érzéssel, amikor meglátunk valamit, amiről eszünkbe jut a kedvesünk és az, hogy mennyire örülne egy olyan meglepetésnek. Hát uccu neki, elkészítettem az egyik kedvencét, a sült májat.

A recept csirkemájat említ, de ugyanúgy el lehet készíteni pulyka-, kacsa- vagy libamájból is ezt az ételt, viszont utóbbi kettő esetében inkább javasolt a sütőben való sütés. Véleményem szerint.

A célom most az volt, hogy mire hazaér, meglepjem Őt, így a csirkemájat választva, serpenyőben, olyan omlósra és ízletesre sikerült elkészítenem, hogy repetázott is belőle 

Hozzávalók

  • 1 kg csirkemáj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 15 dkg liszt
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1 tk őrölt koriander
  • 1 tk piros paprika
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • bors
  • 1 dl olaj a sütéshez
  • 2 evőkanál zsír (kacsa- vagy libazsír)

Elkészítés:

Első és legfontosabb dolog, hogy a májat (legyen szó bármelyikről is) semmiképpen se sózzuk meg sütés előtt, mert megkeményedhet. Sütés után megsózva és pár percet pihentetve viszont zamatos, ízletes és omlós lesz.

A vöröshagymát megpucoljuk, és felszeleteljük vastagabb szeletekre.

A májat ízlés szerint szedjük darabokra. A lisztet egy tálban összekeverjük a fűszerekkel, majd megforgatjuk benne a májdarabokat. 

Egy magasfalú serpenyőben olajat hevítünk, és hozzáadjuk a zsírt is. Először a hagymát tesszük bele, picit megsózzuk, hogy engedjen a levéből is, és közepes lángon elkezdjük üvegesre sütni. Ezután beletesszük a májdarabokat is, és nagy lángon megsütjük őket. Általában nem kell több idő neki, mint 5 perc oldalanként, de akkor jó igazán, amikor a külseje már szép színt kapott, de belül még omlós. Közben egyszer egyszer meg lehet szúrkálni, tűpróba gyanánt, hogy érezzük, mennyire puha és mennyire sülhetett már át. 

Amikor kész, akkor megsózzuk és pár percet pihenni hagyjuk. Majd ezután lehet tálalni!

A végeredmény olyan ízletes és omlós sült máj lesz, ami után mindenki megnyalja mind a 10 ujját és repetárért indul a konyhába 

Jó étvágyat!

És azoknak, akik szeretnék leöblíteni, vagy épp előtte aperitif-vel koccintani, ajánlom figyelmükbe a vásárlóim egyik kedvenc rövides pohár készletét. 

https://szeretjukazegyedit.hu/Egyedi-felespohar-szett-bulldogos 

maxapro.hu simplepay_hu_v2