Recept ötletek

Mustáros sertéskaraj párolt zöldbabbal és krokettel

2022.04.10 20:04
Vitok Andrea
Vitok Andrea
Mustáros sertéskaraj párolt zöldbabbal és krokettel

Amikor a hétvége is mozgalmasra sikerül....

Hétvégén általában mindenki pihenni szeret, kikapcsolódni, a családdal tölteni az időt, játszani a gyerekekkel, beiktatni egy kis "én-idő"-t, amikor csak magával folglalkozik és azt csinálja, amihez éppen kedve van. Sajnos ez azonban nem mindig alakul így. A rohanós hétköznapok szürke árnyalatai olykor kivetődnek a hétvégénkre is, amikor menthetetlenül sok dolgunk akad, vagy éppen gyűlik össze azért, mert hétköznap nem volt rá időnk. 

Azoknak, akik belecsöppennek ilyen helyzetbe...., azoknak, akiknek besűrűsödik a családi program...., azoknak, akik nem akarnak sokat állni a konyhában hétvégén..., nekik ajánlom a most következő receptet. 

Gyorsan és könnyen elkészíthető, egészséges finomság, ami bárki asztalán ínycsiklandó látvány és laktató étel lehet. :) 

Mustáros sertéskaraj párolt zöldbabbal és krokettel

A neve szinte teljes mértékben tükrözi azt, ami a képen is látható. Mustáros. Sertéshúsból van. Köretnek zöldbab és krokett tartozik mellé. Na de mi van még ott? :) Sok egészséges finomság. Ezen a ponton elgondolkodhat az ember, hiszen a sertéshús vajon mennyire egészséges? Attól is függ, melyik részét és milyen mennyiségben fogyasztjuk. Habár a sertéshúsok között vannak zsírosabb részek is - például a tarja vagy a csülök - de akad azért olyan is, aminek alacsonyabb a zsírtartalma és magas a fehérjetartalma. Ilyen például a karaj, amit az állat gerincére merőlegesen vesznek le, általában a borda vagy a csigolya része.

A https://www.kifli.hu/c300116984-borda-es-karaj oldalon lehet kapni csontos és csont nélküli, egészben vágott vagy szeletelt változatát is. A lényeg, mint minden más hústermékük, ez is magyar termelőktől származik. 

És mitől is gyors és egyszerű ez a recept annak ellenére, hogy több minden kerül a tányérra? A titok abban rejlik, hogy párhuzamosan tudjuk feldolgozni a hozzávalókat. 

Azt is elárulom, hogy hogyan! :)

Hozzávalók

  • 500 g zöldbab
  • 500 g sertéskaraj (én a csont nélküli, szeletelt változatát vettem)
  • 1 zacskó mirelit krokett 
  • 5 db tojás
  • mustár
  • tormakrém
  • piros arany
  • só, bors, petrezselyem
  • olaj a sütéséhez

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
  2. Felteszünk egy kis lábasban vizet forralni a tojásoknak. 
  3. A mirelit zöldbabot egy jénai edénybe tesszük, megsózzuk, majd lefedve a jénai edény tetejével betesszük a mikróba a párolásnak megfelelő programot kiválasztva. Akinek nincs ilyen program a mikróján, az egy serpenyőbe kevés vajat alá téve, fedő alatt megpárolhatja kb 15-20 perc alatt, alacsony fokozaton. Az eredmény ugyanaz. Roppanós és friss párolt zöldbab köretnek.
  4. Amíg a sütő melegszik, a víz felforr és a zöldbab megpárolódik magában a fedő alatt, van időnk a hússzeleteket kicsit kikloppfolni, megsózni, borsozni, mustárral lekenni és kicsit állni hagyni. Kb. ekkorra már felforrt a víz a kis lábasban.
  5. Forrásban lévő vízbe tesszük a tojásokat és 10 perc alatt készre főzzük. 
  6. Felmelegedett a sütőnk is, úgyhogy akkor betehetjük a kroketteket egy sütőpapírral bélelet lapos tepsiben, amin kb. 20 perc alatt megsülnek. 
  7. A zöldbab közben elkészülhetett, vegyük ki a pároló edényből és tegyük félre. 
  8. A tojások is lassan elkészülnek, úgyhogy kezdjünk el egy serpenyőt még felmelegíteni, amiben a hússzeleteket fogjuk kisütni. 
  9. Elkészültek a tojások, lehet őket levenni a tűzhelyről, leönteni a forró vizet róluk és hideg vizben kicsit áztatni.
  10. Felforrósodott a serpenyőnk a hússzeleteknek, tegyünk bele kevés olajat a sütéshez, majd rakosgassuk bele a hússzeleteket. Oldalanként kb 4-5 percig süssük őket közepes fokozaton. 
  11. Nagyjából amikor az első adag húst forgatjuk, akkor jár le a krokett sütési ideje. Megfordítjuk tehát az első adag sütés alatt lévő húsokat, aztán kivesszük a sütőből a kész krokettet. 
  12. A tojásokról közben leöntjük a hideg vizet és elkezdjük őket megszabadítani a héjuktól. Ezalatt a folyamat alatt kb 4-5 percenként forgatjuk a hússzeleteket és kivesszük majd újabb adagot teszünk a serpenyőbe sütésre. 

A végére még minden friss és meleg és lehet tálalni :) Jó étvágyat! 

A recept mellé szeretettel ajánlom az anyák napi termékek közül a két legkeresettebbet. Egy manós vágódeszka "All you need is Mama" felirattal, valamint egy "Mom-Life" boros poharat, amely a kávét és a bort, mint az édesanyák véget nem érő mozgalmas mindennapjaik ábrázolásának jelképei.

https://szeretjukazegyedit.hu/anyaknapja 

maxapro.hu simplepay_hu_v2