Recept ötletek

Kacsacomb batátapürével

2022.03.10 14:04
Vitok Andrea
Vitok Andrea
Kacsacomb batátapürével

Legyen szó akár ünnepnapról, akár egy hétvégi nagy családi ebédről, a kacsa egyes részeit külön megsütve ugyanolyan finom és mutató étel lehet az asztal közepén, mintha csak egyben sütöttük volna meg a kacsát. 

A kacsacomb akkor igazán finom, hogy ha a bőrét sikerül szép pirosra és ropogósra sütni, mindemellett a hús pedig omlós marad. Szerintem a legjobb technika, hogy ha fűszerezésnél az egyszerűségre törekszünk. Kicsi só és bors mellett a kacsa jellegzetes íze jobban fog érvényesülni. A húst mindenképp irdaljuk be sütés előtt a bőrös oldalán. Hagyományosan először bőrével lefelé kérgesre sütjük a combokat egy serpenyőben, hogy kinyerjük a kacsának a zsírját, amiben aztán majd a sütőbe tolva megsütjük.

Ha már eléggé felcsigázódtunk, akkor most lássuk hát a részleteket :)

Mint ahogy azt már az előszóban is említettem, a kacsacomb akkor igazán finom, hogy ha belül omlós húsú, kívül a bőre pedig finom ropogósra sül. De ahhoz, hogy ilyen ínycsiklandó finomságot kaphassunk, több dologra is oda kell figyelnünk. Ilyen például az, hogy honnan szerezzük be a húst. Én személy szerint hazai termelőktől szeretek válogatni, éppen ezért kiváló választás a Kifli élelmiszer webshop, mivel több hazai termelővel állnak kapcsolatban, és megbízható forrásból remek minőségű árut szolgáltatnak. A következő linken mindenki kedvére válogathat a friss húsok és hozzávalók közül: https://www.kifli.hu/c300114760-hus-es-hal 

Hozzávalók:

  • személyenként 1 db kacsacomb
  • só, bors
  • 1 kg édesburgonya
  • 3-4 db nagyobb burgonya

Elkészítés

A beszerzés után rátérhetünk az elkészítésre. Fűszerezésnél a legjobb egyszerűen fűszerezni, sóval és borssal. De természetesebben a bátrabban kísérletezhetnek is akár, rozmaringgal, fokhagymával, stb. Jó választás lehet valamilyen pác használata is akár, amivel egy éjszakára a hűtőben pihentethetjük a húst, így egzotikusabb és izgalmasabb ízvilágot kreálva. Én maradok a legegyszerűbb módjánál. 

Beirdaljuk a combok bőrös oldalát, sózzuk, borsozzuk, majd egy felforrósított serpenyőben bőrös oldalukkal lefelé elősütjük őket annyira, hogy a külseje kapjon egy kérget és kiolvadjon a zsírja. Ezután egy sütőtálba helyezzük őket és mellé öntjük a kisült zsírt is. Hozzáadhatunk egy kevés vizet, hogy finom puhára párolódjon a husi. Aki ízesebben vagy egzotikusabban szeretné elkészíteni, annak javaslatom, hogy tegyen a combok alá a sütőedénybe 1 db narancsot felkarikázva, 1 db vöröshagymát feldarabolva és néhány fokhagymagerezdet. A sütőt előmelegítjük 200 ºC-ra, majd letakarva fóliával betesszük a combokat kb 50-60 percre sülni. Ha letelt az idő, akkor kivesszük, levesszük róla a fóliát, megfordítjuk őket, hogy a bőrös oldaluk legyen felül, majd visszatesszük további 20-30 percre - akinek van ilyen opció a sütőjén, annak javasolt a légkeverés funkció - hogy piruljanak. 

A körethez a burgonyákat megpucoljuk, majd megfőzzük kb 20 perc alatt sós forrásban lévő vízben. Ha megfőtt, leszűrjük, és turmixoljuk, hogy pépes állagú legyen. 

Frissen vágott metélőhagymával és koktélparadicsommal tálaljuk, habár hagyományosan párolt lilakáposztával szokták leginkább kísérni.

Jó étvágyat! :) 

A recept mellé szívből ajánlom a Napraforgós konyhai szettet, vagy bármelyik csajos fakanalat vidám konyhai kiegészítőként :) 

https://szeretjukazegyedit.hu/Konyhai-szett-napraforgo-2 

maxapro.hu simplepay_hu_v2