Recept ötletek

Paprikás marharagu

2022.03.01 14:11
Vitok Andrea
Vitok Andrea
Paprikás marharagu

Közeledik a tavasz, egyre többet süt a nap és egyre jobb időjárás van. Ennek én személy szerint nagyon örülök. Nem igazán szeretem a telet és a hideget, de persze a téli időszaknak is megvan a maga varázsa :) 

Ha tavasz, akkor virágba borul lassan minden. Általában ilyenkor tör rám a virág-vásárolhatnék, és nem volt ez most sem másként. Habár virágnak nem nevezhetők, de amikor legutóbb a Kiflinél vásároltam, akkor megláttam ezt a menüpontot és kíváncsiságomban megnéztem.

https://www.kifli.hu/c300113272-cserepes

Cserepes fűszernövények. Hát, ha már a ház majdnem minden részébe veszek új virágot, akkor miért pont a konyhát hagynám ki? :) Úgyhogy vettem egy cserepes rozmaringot és egy metélőhagymát. Mondanom sem kell, az illatuk remek, és valahányszor belépek a konyhába, megpillantva a kis kezdetleges "konyhakertem" az ablakba, kellemes érzés fog el. Dobnak a konyha összhangján és emelik az otthon érzetet. Plusz remek ízt tudnak varázsolni friss fűszernövényként a receptünknek :) 

Na de elkalandoztam egy kicsit, úgyhogy térjünk is vissza a lényegre. A recept. 

Paprikás marharagu. Elsőre lehet, hogy valamilyen piros paprikás, pörköltes dologra gondolnánk, de nem. Ez most nem az a paprika. Ez most kaliforniai paprika felhasználásával készült. Pofonegyszerű recepet, és variálhatók a hozzávalók, így diétázóknak is szívesen ajánlom. Az étel marhalábszárból készül, amit leggyakrabban pörköltnek vagy gulyáshúsnak használnak fel, de hasonló raguk elkészítéséhez is megfelelő választás. Gyorsan puhul és nem marad rágós. 

Hozzávalók

  • 0,5 kg marhalábszár (csont nélküli)
  • 40 dkg rizs
  • 3 db különböző színű kaliforniai paprika
  • 1 db vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • metélőhagyma
  • rozmaring
  • őrölt gyömbér
  • só, bors
  • szezámmag
  • olaj

Elkészítés

A marhalábszár inakat tartalmaz, ezért azoktól meg kell fosztanunk a húst miközben feldaraboljuk kb 1x1 cm kockákra. 

A vöröshagymát és fokhagymát megpucoljuk, felaprítjuk. A paprikákat megmossuk és kb 4-5 cm hosszúságú, kb 0,5 cm vastag csíkokra vágjuk őket. 

Egy wok - vagy ahhoz hasonló magas falú serpenyőben - 2 evőkanál olajon üvegesre piriítjuk a hagymákat, majd hozzákeverjük a felkockázott marhahúst. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt gyömbérrel és a friss rozmaringunkból lenyesett aprócska ággal. Aláöntünk kb 3 dl vizet, és lefedve 1 órán át alacsony lángon főzzük. Ezalatt a husi finomra puhul és omlós lesz. Közben a leve sűrűsödni fog, ahogy egyre több folyadék fő le róla. Finom, ízletes szaftot kapunk a porhanyós husi mellett. Néha kevergessük, ha kell, pótoljuk a folyadékot annyira, hogy ne kapja le. 

Egy óra elteltével levesszük a fedőt. Ha nem maradt annyi szaftunk, ami épphogy lepi a husit, akkor kevés vizet még önthetünk alá. Hozzáadjuk a felcsíkozott paprikákat és feőd nélkül, kevergetve főzzük még kb 10 percig. Ezalatt a paprikák puhulnak, de kissé még roppanósak maradnak. A végén megszórjuk szezámmaggal és megkeverjük. 

Tálaláskor frissen vágott metélőhagymával megszórhatjuk még. 

Jó étvágyat! :) 

A recept mellé szeretettel ajánlom a képen látható reggeliző szettet, amely egy kis mosolyt vihet a szürke reggelekbe :) 

https://szeretjukazegyedit.hu/Reggelizo-szett-1

maxapro.hu simplepay_hu_v2