Közeledik a tavasz, egyre többet süt a nap és egyre jobb időjárás van. Ennek én személy szerint nagyon örülök. Nem igazán szeretem a telet és a hideget, de persze a téli időszaknak is megvan a maga varázsa :)
Ha tavasz, akkor virágba borul lassan minden. Általában ilyenkor tör rám a virág-vásárolhatnék, és nem volt ez most sem másként. Habár virágnak nem nevezhetők, de amikor legutóbb a Kiflinél vásároltam, akkor megláttam ezt a menüpontot és kíváncsiságomban megnéztem.
https://www.kifli.hu/c300113272-cserepes
Cserepes fűszernövények. Hát, ha már a ház majdnem minden részébe veszek új virágot, akkor miért pont a konyhát hagynám ki? :) Úgyhogy vettem egy cserepes rozmaringot és egy metélőhagymát. Mondanom sem kell, az illatuk remek, és valahányszor belépek a konyhába, megpillantva a kis kezdetleges "konyhakertem" az ablakba, kellemes érzés fog el. Dobnak a konyha összhangján és emelik az otthon érzetet. Plusz remek ízt tudnak varázsolni friss fűszernövényként a receptünknek :)
Na de elkalandoztam egy kicsit, úgyhogy térjünk is vissza a lényegre. A recept.
Paprikás marharagu. Elsőre lehet, hogy valamilyen piros paprikás, pörköltes dologra gondolnánk, de nem. Ez most nem az a paprika. Ez most kaliforniai paprika felhasználásával készült. Pofonegyszerű recepet, és variálhatók a hozzávalók, így diétázóknak is szívesen ajánlom. Az étel marhalábszárból készül, amit leggyakrabban pörköltnek vagy gulyáshúsnak használnak fel, de hasonló raguk elkészítéséhez is megfelelő választás. Gyorsan puhul és nem marad rágós.
Hozzávalók:
- 0,5 kg marhalábszár (csont nélküli)
- 40 dkg rizs
- 3 db különböző színű kaliforniai paprika
- 1 db vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- metélőhagyma
- rozmaring
- őrölt gyömbér
- só, bors
- szezámmag
- olaj
Elkészítés
A marhalábszár inakat tartalmaz, ezért azoktól meg kell fosztanunk a húst miközben feldaraboljuk kb 1x1 cm kockákra.
A vöröshagymát és fokhagymát megpucoljuk, felaprítjuk. A paprikákat megmossuk és kb 4-5 cm hosszúságú, kb 0,5 cm vastag csíkokra vágjuk őket.
Egy wok - vagy ahhoz hasonló magas falú serpenyőben - 2 evőkanál olajon üvegesre piriítjuk a hagymákat, majd hozzákeverjük a felkockázott marhahúst. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt gyömbérrel és a friss rozmaringunkból lenyesett aprócska ággal. Aláöntünk kb 3 dl vizet, és lefedve 1 órán át alacsony lángon főzzük. Ezalatt a husi finomra puhul és omlós lesz. Közben a leve sűrűsödni fog, ahogy egyre több folyadék fő le róla. Finom, ízletes szaftot kapunk a porhanyós husi mellett. Néha kevergessük, ha kell, pótoljuk a folyadékot annyira, hogy ne kapja le.
Egy óra elteltével levesszük a fedőt. Ha nem maradt annyi szaftunk, ami épphogy lepi a husit, akkor kevés vizet még önthetünk alá. Hozzáadjuk a felcsíkozott paprikákat és feőd nélkül, kevergetve főzzük még kb 10 percig. Ezalatt a paprikák puhulnak, de kissé még roppanósak maradnak. A végén megszórjuk szezámmaggal és megkeverjük.
Tálaláskor frissen vágott metélőhagymával megszórhatjuk még.
Jó étvágyat! :)
A recept mellé szeretettel ajánlom a képen látható reggeliző szettet, amely egy kis mosolyt vihet a szürke reggelekbe :)
https://szeretjukazegyedit.hu/Reggelizo-szett-1