Recept ötletek

Vajon sült szivárványos pisztrángfilé

2022.03.01 13:10
Vitok Andrea
Vitok Andrea
Vajon sült szivárványos pisztrángfilé

A következő recept nekem is újdonság volt. Szivárványos pisztrángfilét sütöttem serpenyőben.

A pisztráng szintén egyike a legfinomabb halaknak, és a jó hír, hogy otthon is könnyedén elkészíthető. Ahhoz, hogy beszerezzük, nem kell felkutatnunk halpiacot, mert könnyen elérhető. Én személy szerint a Kiflitől szeretem rendelni a halakat. Frissek, és ismer termelőktől szerzik be, jó áron forgalmazzák. 

https://www.kifli.hu/74442-fjoru-bio-szivarvanyos-pisztrang-file

A pisztráng elkészítése akkor is nagyon egyszerű, ha egészben sütjük meg, és akkor is, ha filéként. Ebben a receptben a filét láthatjuk. Többféle köret illik hozzá, általában párolt zöldséggel és rizzsel készítik el, de illik mellé a sült krumpli is. 

 

Ha egészben vesszük a halat, akkor magunknak kell kicsontozni és kiszedni a szálkákat, de nem kell ettől sem megijedni, nem nehéz művelet. Ha filét veszünk, akkor még egyszerűbb dolgunk van. A halfiléket megtisztítjuk a pikkelyektől úgy, hogy egy éles késsel finom mozdulatokkal lekapargatjuk a pikkelyek növekedési irányával ellentétes irányba. Megmossuk a szeletet / szeleteket, és tányérra fektetjük. A vásárolt filében is előfordulhatnak még szálkák, de ahogy megfogjuk a szeletet, érezni is fogjuk, hogy egy sorban végig még maradhatott benne. Semmi gond, besózzuk a halat, majd max 1 órára hűtőbe tesszük és kicsit állni hagyjuk. Ez jót tesz a hal húsának és utána könnyedén ki tudjuk húzkálni a szálkákat is. Egy óra elteltével elővesszük a halat és egy csipesszel - nekem van erre félretéve egy szemöldök csipesz, amit másra már nem használtam - kiszedegetjük a szálkákat, ahol érezzük az ujjhegyünkkel végig simítva a szeletet, hogy ott van. 

Hozzávalók:

  • 300 g pisztrángfilé
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • metélőhagyma
  • petrezselyem
  • 1 citrom 
  • 200 g rizs
  • mirelit zöldségkeverék
  • 15 dkg vaj (nem margarin)

 

Elkészítés

A rizst lobogó vízben készre főzzük 15 perc alatt. 

A mirelit zöldségkeverékünket megpároljuk serpenyőben, kevés vizet öntve alá és megsózzuk. Ha a mikrónknak van erre használatos funkciója, akkor jénai edénybe tesszük a zöldséget, aláöntünk kb 1 dl vizet és betesszük a megfelelő programra.

A halat a már fent leírt módon előkészítjük, majd egy serpenyőt felforrósítunk. Beletesszük a vajat, hagyjuk elolvadni, kikenjük vele a serpenyőt, hogy mindenhova jusson, majd hozzá adjuk a citrom kifacsart levét is. A halfiléket borsozzuk, rátörjük a fokhagyma gerezdeket, majd belefektetjük a forró serpenyőbe bőrös oldalukkal lefelé. Kb 3-4 perc alatt szép barnára pirul a bőrös oldaluk, majd utána megfordítjuk őket, hogy a másik oldalukról is átsüljenek. Aki ropogósabban szereti, azt hagyhatja 5-5 percig oldalanként. 

Tálaláskor a tetejét szórjuk meg friss petrezselyemmel és metélőhagymával.

Jó étvágyat! :) 

A recept mellé ajánlom a képen látható húsvéti tálaló kistálakat is, amelyek kedves meglepetések, ajándékok, vagy akár vendégvárók lehetnek húsvétkor :) 

https://szeretjukazegyedit.hu/husvetkinalo 

maxapro.hu simplepay_hu_v2