Recept ötletek

Marhajó finomság :)

2022.02.27 17:32
Vitok Andrea
Vitok Andrea
Marhajó finomság :)

Marhasült édesburgonyával, rukkola salátával és gombaszósszal

A marhahús legalább annyira közkedvelt húsféle, akárcsak a csirke. Sőt, vannak akik sokkal jobban szeretik, mint a szárnyashúsokat. Nem tudom hibáztatni őket érte, mivel valóban finom húsféléről van szó. Marhasültet többféle részéből is készíthetünk a marhának, de ha egészben szeretnénk megsütni, akkor talán a legjobb választás erre a felsál. Ha megbízható forrásból szeretnénk hozzájutni a friss marhahúshoz, akkor szívből ajánlom a Kifli online élelmiszeráruházat, ahol a hazai termelőktől származó húsok mellett megbízható hátterű import húsokhoz is hozzájuthatunk. 

 https://www.kifli.hu/c300116242-marha-es-borju 

Ha marhasült, akkor egészben sült marhára gondolok elsősorban. Persze vannak, akik inkább szeletként sütik meg, úgy is nagyon finom tud lenni. Most lássunk egy egészben sült marhafelsál receptet, amit nemrég készítettem, és mivel közeleg a tavasz - majd pedig a nyár -, a hozzá való salátás gyümülcsös köret tökéletes választás lehet egy hétvégi ebédhez. 

A köretnek szánt édesburgonya, rukkola, és a pikánsan elkészített gombaszósz együtt a marhasülttel alkotnak egy tökéletes ízkavalkádot, amelyet a végén kicsit megdobunk még a ribizlivel is. 

Mivel a receptben leírtak szerint készülő étel egészséges alapanyagokból készül, bátran ajánlom diétázók figyelmébe is, bátorítva őket arra, hogy nem mindig csak a csirke-zöldség-rizs komináció létezik :) 

Hozzávalók:

  • 1 kg marhafelsál
  • 1 kg édesburgonya
  • 20 dkg koktélparadicsom
  • 1 zacskó rukkola saláta
  • 50 dkg csiperke gomba
  • 125 g ribizli
  • fűszerkeverék marhahúsokhoz (lehet grillfűszer is)
  • olaj 
  • mustár
  • só, bors
  • chilipehely vagy őrölt chilipaprika
  • 1 citrom kifacsart leve

Elkészítés:

A húst előző este is bepácolhatjuk akár, de nem kell hozzá sok olaj. Egy kis tálkába 1 dl olajjal és 1 evőkanál mustárral elkeverjük a fűszerkeveréket, majd pedig jól bekenjük vele a húst minden oldalán, hogy mindenhova jusson. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük lefedett edényben. A pácolás nem kötelező, ha elhagyjuk, és közvetlenül a sütés előtt fűszerezzük be, az is megfelelő. 

Másnap. Kezdjük a burgonyával. Az édesburgonyákat meghámozzuk, megmossuk, majd hasábokra vágjuk. Egy tálba tesszük és 1 ek olajjal, sóval, kevés borssal jól összekeverjük. Előmelegített sütőben 200 ºC-on 25 perc alatt készre sütjük. 

Amíg a krumpli sül, elővesszük a husit. Egy nagy és magasfalú serpenyőt felforrósítunk - zsiradék nélkül - majd beletesszük a húst és elkezdjük sütni. Közben forgatjuk kb 2-3 percenként, minden oldalát, hogy szép kérget kapjon. Ügyeljünk rá, hogy ne süssük túl, ne legyen fekete. Ha ez megvan, akkor kivesszük - csak a husit, a leve maradjon a serpenyőben - és áttesszük egy sütőedénybe - én a jénait preferálom, aminek van teteje is. Aláöntünk 2 dl vizet, lefedjük és betesszük a sütőbe, 200 ºC-on 90 percig sütjük. Ha ez letelt, kivesszük, kicsit megszurkáljuk, megforgatjuk a szaftjában, majd vissza tesszük oldalanként kb 10 percre, 220 ºC-on vagy grill vagy légkeveréses fokozaton, hogy megpiruljon még. 

A serpenyőben visszamaradt kisült húslében fogjuk elkészíteni a gombát. Megpucoljuk, megmossuk, majd felszeleteljük. Felforrósítjuk a serpenyőnket, beletesszük a gombát, aláöntünk 1 dl vizet és a kifacsart citromlevet, sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt hagyjuk, hogy a lefőjjön a lé, ez kb 15-20 perc, de figyeljük közbe, ne kapjon le az alja, kevergessük néha. Ha lefőtt a lé és már sűrűbb szaftot kaptunk, akkor mehet bele a chilipehely vagy az őrölt chili, ízlés szerint, ki mennyire pikánsan szereti :) 

Tálaláskor a tányér egyik oldalára teszünk a sült krumpliból, másikra a salátából. A salátára kerül a gombaszósz, majd pedig a ribizli. Mellé teszünk az egész sültből egy levágott szeletet. 

Jó étvágyat! :) 

maxapro.hu simplepay_hu_v2