Recept ötletek

Diétázók figyelmébe :)

2022.02.22 19:38
Vitok Andrea
Vitok Andrea
Diétázók figyelmébe :)

A következő receptemet (is) elsősorban diétázók figyelmébe ajánlom, de természetesen bárki elkészítheti, aki szereti az egészséges ételeket :) 

Mint azt korábbi cikkeimben már említettem, mi itthon nagyon szeretjük a halat, legfőképp a lazacot. És bár írtam már néhány lazacos receptet, számunkra ez olyan, amit nem lehet megunni. Amellett, hogy a lazac egészséges a tápértékének és omega 3 zsírsavtartalmának köszönhetően, még nagyon finom is :) Sokféleképpen elkészíthető, de egyik legegyszerűbb módja a sütőben való sütés. 

A friss hozzávalókról - mint mindig - most is a Kifli online élelmiszer áruház gondoskodott, ahol tengeri és édesvízi halak közül egyaránt válogathatunk kedvünkre :) 

https://www.kifli.hu/c300116957-halfile

A lazacnak talán a legegyszerűbb elkészítési módja a sütőben való sütés. A következő recept faék egyszerű, nem kell hozzá konyhatündérnek lennünk, viszont abban biztosak lehetünk, hogy egészséges és finom étel varázsolhatunk cirka 30-40 perc alatt a család asztalára :) 

Ezt az ételt még az is szívesen fogja fogyasztani, aki egyébként nem szereti a halat. Aki esetleg nem rajong a bőrös lazacért, vagy egyszerűen csak nem szeretne a pikkelyezéssel, pucolással foglalkozni - bár megjegyzem kb 5-10 perc alatt megtisztítható a lazacfilé - az bátran vásároljon bőr nélküli lazacot a recepthez, abból is ugyanúgy elkészíthető.

Hozzávalók

  • 0,5 kg lazacfilé 
  • 20 dkg bulgur
  • 1 zacskó rukkola saláta
  • 10 db koktélparadicsom
  • kígyóuborka
  • póréhagyma
  • 1 db citrom
  • 1 db kápia paprika
  • 1 csokor hónapos retek
  • só, bors, petrezselyem
  • kevés olaj
  • egy feles pohárnyi víz - habár itt ez egy kicsit furán jön ki, de ennyi az annyi :)

Elkészítés:

A lazacfilét - ha bőrös - egy éles késsel megtisztítjuk a pikkelyeitől, amely során a pikkelyeket növekedési irányukkal ellentétes irányba, finom mozdulatokkal lekapargatjuk, majd leöblítjük. Egy sütőtálba - én kisebb kerámiát vagy jénait szeretek használni, de tepsi is megfelelő - kevés olajat öntünk, majd a vizet, sót és borsot, majd összekeverjük, hogy mindenből jusson mindenhova a tálban. Belefektetjük a halfilét, kicsit megforgatjuk benne, majd bőrével lefelé tesszük és rácsavarjuk a fél citrom levét. Előmelegített sütőben, fedő nélkül, kb 20 perc alatt 200 ºC-on készre sütjük.

Egy kisebb lábasban vizet forralunk, majd a lobogó vízben a bulgurt 15 perc alatt készre főzzük, majd leszűrjük. 

Amíg fő a bulgur és sül a lazacunk, elkészítjük a salátát. Egy salátás tálba tesszük a hozzávalóit: rukkola, feldarabolt paprikákat, kígyóuborát, majd a retket. A póréhagymának én a zöldjéből szoktam ízlés szerint karikázni a tetejére. A citrom másik felét felszeletelem és feléig bevagdosom, így kicsit tekerve rajtuk tálalásnál nagyon néz ki. 

Tálalásnál a tányérra kerül a salátánk, ráteszünk a bulgurból, majd pedig a lazac következik. Én most nem hagytam meg egészben a filét, hanem szeletekre vágtam és feldaraboltam - mintha gyros husi lenne, hosszúkás, kissé tépedt formában. A tetejére mehetnek a citrom szeletek, amiket pluszban ráfacsarva adhatunk egy plusz ízt a tányérunkon található már amúgy is mennyei ízvilágnak :) 

Jó étvágyat! 

 

A recept mellett ajánlom látogatóm figyelmébe a mandala stílusú elefánt mintás konyhai szettet, amely ezen a linken megvásárolható:

https://szeretjukazegyedit.hu/spd/516522/Konyhai-szett-mandala-elefant 

maxapro.hu simplepay_hu_v2