Recept ötletek

Töltött grill csirke - egy mindig nyerő ünnepi vacsora tipp

2022.02.21 13:22
Vitok Andrea
Vitok Andrea
Töltött grill csirke - egy mindig nyerő ünnepi vacsora tipp

Mint ahogy az a címben is benne, ez egy igazi ünnepi vacsora recept tipp. 

Mindig nyerő, mindig finom és szinte minden alkalomra tökéletes választás lehet, ha le akarjuk nyűgözni a családot, vagy a vendégeinket. 

Ünnepi étel címén nem utolsó a tálalási módja sem, de szerencsére, erre is lehet több ötletünk, több megoldásunk. Nálunk most a Valentin napi vacsora asztal éke volt ez az igazán finom étel, rózsaszirmokkal megszórt asztalon. 

A töltött csirke elkészítése némileg több időt igényel, mivel a tölteléket külön el kell készíteni, de lényegében nem ördöngősség :) Én személy szerint tanyasi csirke-párti vagyok. A színe sárgásabb, az íze másabb, finomabb, ízesebb husú. Töltött csirkéne tökéletes választás.

Habár tanyasi csirkét nem mindig könnyű beszerezni, pláne nem egészben és frissen, de ha hentesnél nem is kapunk, akkor jó lehetőség lehet a Kifli webáruházából rendelni, ahol válogathatunk a házi tartású, szabadon nevelkedett tanyasi egész baromfik közül: https://www.kifli.hu/c300116284-egesz-baromfi 

A köret mellé természetesen választható, itt most a receptben vegyes körettel készült.

Hozzávalók:

  • egy kb 1,5 kg-os, kizsigerelt, egész tanyasi csirke
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 dl olaj

Töltelékhez:

  • 0,5 kg csirke- vagy pulykamáj
  • 3 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 20 dkg csiperke gomba
  • 1 db tojás
  • só, bors, petrezselyem
  • 2-3 gerezd fokhagyma

Köret:

  • 4-5 db nagyobb burgonya
  • 20 dkg rizs
  • 1 zacskó mirelit vegyes zöldség

Első körben megpucoljuk a töltelékhez való zöldségeket, majd feldaraboljuk őket. Ezután aprítógéppel finomra aprítjuk, fűszerezzük. A májat megmossuk és késsel, finom mozdulatokkal elkaparjuk a májat. Összekeverjük a fűszerezett aprított zöldségekkel és hozzákeverjük a tojást is. 

A csirkét megmossuk kívül belül, sózzuk, borsozzuk úgy, hogy a bőre alá is jusson belőle, majd megtöltjük a töltelékkel. Ha marad töltelék, akkor azt serpenyőben kevés olajon megsüthetjük, igazán finom ropogós lesz. 

Az olajat egy sütőedénybe öntjük - én jénait szeretek használni, aminek van saját fedele - megkenjük az oldalait is. Megpucoljuk és felkockázzuk nagyobb darabokra a vöröshagymát és beleszórjuk a sütőtálba. Beletesszük a töltött csirkét és meglocsoljuk az edényben lévő olajjal. Használhatunk sült csirkéhez való fűszerkeveréket is bátran, de ez esetben akkor a sóval óvatosabban bánjunk. Öntsünk alá kb 1 dl vizet is, így könnyebben sül át a hús és a töltelék is, és nem ég oda az olajban idő előtt. Előmelegített sütőben, 210 ºC-on, alul-felső sütő módban - használható alul-felül sütés légkeveréssel is - 1 órán át sütjük. 1 óra elteltével kivesszük és megfordítjuk a csirkét, óvatosan kicsit megszúrkáljuk, majd vissza tesszük további 1 órára, fedővel. A második óra után ismét kivesszük és levesszük róla a fedőt, meglocsolgatjuk az edényben lévő zsiradékkal, majd visszatesszük a sütőbe, de most már grill fokozatra és magasabb hőre - kb 240 ºC - állítjuk a sütőt. Akinek van légkeverés, annak elég 220 ºC-ra és alul-felül sütéses légkeverésre állítania. Addig sütjük, amíg szép barna lesz. Kb 15-20 perc. Kivesszük, megforgatjuk óvatosan, meglocsoljuk, majd visszatesszük, hogy a másik oldala is megpiruljon. 

A köretek elkészítése során sós, lobogó vízben kb 15 perc alatt készre főzzük a rizst. A mirelit zöldségkeveréket megpároljuk serpenyőben kevés vizet aláöntve és sózva. A burgonyákat meghámozzuk, majd késsel bevagdossuk őket. Kevés olajjal lespricceljük vagy megkenjük, sózzuk, borsozzuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket és 200 ºC-on kb 25-30 perc alatt megsütjük. 

Tálalásnál a rizs és párolt zöldségekből készítünk egy alapot, egy "ágyat" a csirkének, aminek a közepére ráhelyezzük. Ha maradt töltelék, amit serpenyőben megsütöttünk, akkor köré tesszük. Ezután jöhetnek a burgonyák a csirke köré helyezve. 

Plusz díszítésként tehetünk körbe lilahagyma-, paradicsom-, uborka- és narancs szeleteket, majd megszórjuk petrezselyemmel.

Jó étvágyat! :) 

maxapro.hu simplepay_hu_v2