Chilis csirkecombok
A csirkehús az egyik legismertebb alapanyag, és nem utolsó sorban jelentős fehérjeforrás is. Diétába is megfelelő lehet, habár a csirkecombot olyankor inkább bőre nélkül érdemes fogyasztani. Habár több zsírt tartalmaz, mint a csirkemell, mégis legalább annyira szeretjük fogyasztani. Most egy sült csirkecomb receptet hoztam olvasóimnak, hasonlóan néhány korábbi recepthez, ehhez sem kell profinak lenni a konyhában :) Egyszerűen és gyorsan elkészíthető és finom is.
Húsok terén általában válogatós vagyok annak tekintetében, hogy honnan szerzem be. Leginkább hentesektől szeretek vásárolni, de amióta beköszönt a covid, azóta átszoktam az online bevásárlásra. Nem lustaságból maradt meg ez a szokásom, de tény, hogy kényelmesebb megoldás, hogy házhoz hozzák akkor, amikor éppen nekem megfelel. Mindig kapok mindent, amit felírok a bevásárlólistámra és a húsok hazai termelőktől és ismert hentesektől származnak, így minőségileg teljesen rendben vannak. Így ha tanyasi csirkecombból készítené el a lenti receptet, akkor jó szívvel ajánlom a Kifli online marketet, ahol a https://www.kifli.hu/c300114760-hus-es-hal linken kedvére válogathat a vásárló :)
Hozzávalók:
- 0,5 kg csirke felső comb
- 1 kg burgonya
- 1 nagyobb db paradicsom
- kevert salátamix (zacskós)
- 1 db vérnarancs (tálaláshoz kell, de elhagyható)
- 2 dl olívaolaj
- tavaszi sült csirke fűszerkeverék
- chili pehely
- só, bors, pirospaprika, petrezselyem
Elkészítés:
A csirkecombokat megmossuk, majd egy tálba tesszük. Ráöntjük az olívaolaj felét, megforgatjuk, hogy mindegyikre jusson, majd hozzáadjuk a fűszerkeveréket és jó alaposan megforgatjuk és beledörzsöljük a combokba. Aki rajta hagyja a bőrét, az a bőre alá is kenhet a fűszerből, úgy még ízletesebb lesz a husi. Beleöntjük egy jénai sütőedénybe a combokat - a fűszerezés során lehet, hogy enged egy kis húslét, de az is mehet vele együtt a sütőedénybe. Alá locsolunk kevés citromlevet és kb 1 dl vizet, majd megszórjuk mindet chili pehellyel - ízlés szerinti mennyiségben, ki csípősebben szereti, van aki csak pikánsan. Végül lefedjük akár a jénai edény tetejével - ha van - akár alufóliával és 200 ºC-ra előmelegített sütőben 45 percig sütjük fedővel, néha locsolgatjuk, vagy félidőnél megfordítjuk a combokat. A 45 perc letelte után levesszük a fedőt és további kb 10-15 percig sütjük hőlégkeveréssel, vagy grill fokozaton, hogy a combok teteje szép barnára piruljon. Ettől lesz a bőre olyan ellenállhatatlanul finom :)
Amíg a husi sül, készítsük elő a köretet :)
Köretnek szinte bármi megfelel, amit általában a csirkéhez szoktak csinálni, de én most steakburgonyával és friss salátával táltaltam. A burgonyákat megpucoljuk, megmossuk, és nagyobb hasábokra / gerezdekre vágjuk. Egy tálba tesszük, ráöntjük az olaj másik felét, majdsózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával - ne sajnáljuk, ettől lesz igazi steakburi - és jó alaposan összeforgatjuk, hogy minden gerezdet érjenek a fűszerek.
Amikor a husik megsültek, kivesszük a sütőből és félretesszük, de ne vegyük ki a sütőedényből, hogy friss és meleg maradjon, amíg a burgonya megsül. A helyére betesszük a burgonyát egy tepsiben. Ez lehet magasabb falú, vagy akár egy laposabb, sütőpapírral bélelve, amire ráterítjük a krumpliszeleteket. Ha időközben engedett levet a burgonya - mert szinte biztos hogy fog a só miatt - akkor ügyeljünk rá, hogy csak kevés lé kerüljön a tepsibe. A 200 ºC-os sütőben, alul-felül sütés vagy légkeveréses fokozaton kb 25 perc alatt készre sütjük a steakburgonyát.
Tálaláskor friss salátát, paradicsomszeleteket teszünk mellé plusz köretként, és néhány szelet vérnarancsot - már aki szereti :) Egyébként a narancs fanyar íze remekül illik a tavaszi fűszeres csirkéhez és a steakburgonyához ;)
Nos, mint láthatják tényleg nem ördöngősség elkészíteni, de ha elakadnánk, Snoopy segít nekünk ;) - már aki van olyan szerencsés, hogy a konyhájának kiegészítője a Snoopy-s fakanál szettek egyike, amik ezeken a linken megvásárolhatók: https://szeretjukazegyedit.hu/fakanalszettek
Jó étvágyat! :)