Recept ötletek

Szaggatott túrófánk - egyszerű és finom :)

2022.02.13 17:47
Vitok Andrea
Vitok Andrea
Szaggatott túrófánk - egyszerű és finom :)

Szagatott túrófánk - ha február, akkor farsang... ha farsang, akkor fánk :)

Fánkot persze az év bármely szakában lehet sütni, de hagyományosan februárban szokás, a farsang alkalmával. 

A fánk a családok egyik nagy kedvence, és az a legjobb benne, hogy könnyen és gyorsan elkészíthetők, többféle ízben és formában. Az én egyik kedvencem a túrófánk, ami nagyon finom desszert, vagy reggeli is lehet akár. 

Lássunk hát egy receptet, amihez nem kell konyhatündérnek lennünk, mind az összeállítása, mind a sütése is könnyen kivitelezhető. Azonban, amilyen gyorsan elkészül, legalább olyan gyorsan el is tud fogyni :) 

Ebben a receptben az az egyik legjobb - túl azon, hogy gyors és egyszerű -, hogy elkészíthető glutén- és laktózmentesen is, így senki nem marad ki a jóból :)

Az összetevők nem változnak, csupán annyiban, hogy gluténmentes lisztet vagy laktózmentes tejtermékeket használunk fel hozzá. 

Erdei gyümölcs, vagy esetleg fanyarabb ízű lekvár illik hozzá talán a legjobban. Én most a Kifli által is forgalmazott Univer Birsalmalekvárt választottam, de ezen a linken számos finomabbnál finomabb lekvárok közül válogathatsz ;)

https://www.kifli.hu/c300113938-lekvar 

Hozzávalók:

  • 25 dkg túró (vagy laktózmentes túró)
  • 3 evőkanál cukor (vagy ennek megfelelő mennyiségű édesítőszer, folyékony vagy por állagú, az mindegy)
  • 3 evőkanál tejföl (vagy laktózmentes tejföl)
  • 3 tojás
  • 25 dkg liszt (vagy gluténmentes liszt)
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • egy kicsi só
  • reszelt citrom héja 
  • olaj a sütéshez

 

Elkészítés:

Egy villával összetörjük a túrót, hozzáadjuk az egész tojásokat, majd kézi habverővel finomra elkeverjük, de nem baj, ha pici túródarabok maradnak. Hozzákeverjük a cukrot (vagy az édesítőt), a tejfölt, a reszelt citromhéjat is. A lisztet először külön tálban elkeverjük a szódabikarbónával és a sóval, majd pedig hozzáöntjük a túrós masszánkhoz. Innentől már inkább fakanállal keverjük majd, mert ahogy elkezd összeállni a tészta, bele fog ragadni a habverő rácsai közé. 

Ha összekevertük és szépen összeállt, akkor letakarva hagyjuk pihenni kb 15 percet. 

Felforrósítjuk az olajat. Én leginkább egy nagy méretű, vastag falú, teflon bevonatú serpenyőt szeretek használni a sütéshez, de lehet fritőzben is akár. A lényeg, hogy kb a feléig érjen az olaj, hogy a fánkocskák kissé lebegjenek benne. Evőkanállal szaggatjuk a fánkocskákat a tésztából és a forró olajban - de már kisebb fokozaton - aranybarnára sütjük őket. Ezen a ponton nincs kőbe vésve, hogy hány perc alatt, mert fogjuk hogyan változik a színük ahogy sülnek. Figyeljünk oda, hogy ne süljenek túl, mert akkor kissé égett ízük lehet kívül. Az olajból kivéve papírtörlővel bélelt edénybe tesszük, hogy felszívódjon róluk a felesleges zsiradék. 

Tipp:

  • ha nagyon ragad a tészta az evőkanálra, amivel szaggatjuk, akkor előtte vizezzük be a kanalat, majd utána szaggassunk a tésztából. Kb mint a fagylaltosnál, aki először vízbe mártja a fagylaltos kanalat, majd utána meri ki a gombócot :) 
  • erdei gyümölcs, vagy egyéb fanyarabb ízű lekvár illik hozzá talán a legjobban, de az édesszájúak fogyasszák bátran édes lekvárral ;) 

Bátran ajánlom akár kezdő konyhatündéreknek is :) Elronthatatlan - hacsak nem sütjük túl és azzal odaég a tészta - gyors és garantáltan ízleni fog mindenkinek, aki megkóstolja. 

Ha pedig szeretnéd meglepni szerettedet, vagy barátodat, esetleg kollegádat egy kedves és egyedi ajándékkal, látogass el a webshopomba is, ahol a képen is látható mandala szetthez hasonló, és még sok más egyedi termék (órák, telefontartók, lámpák, stb.) várja leendő vásárlóit és gazádit :) 

https://szeretjukazegyedit.hu/Egyedi-szett-mandala 

maxapro.hu simplepay_hu_v2