Recept ötletek

Lazac a sütőből - egy igazán finom étel

2022.02.05 16:35
Vitok Andrea
Vitok Andrea
Lazac a sütőből - egy igazán finom étel

Lazac a sütőből - avagy egy kíváncsi és finom falatokra vágyó cica álma :) 

A lazac tápértékének és kivételes ízének köszönheti közkedveltségét még azok körében is, akik egyébként nem szívesen esznek halat. A húsa tisztaságának köszönhetően egyébként szerintem nem is igen érezni rajta azt a tipikus "halízt". 

Egy friss, szálkamentes lazacfilé elkészítése nem igényel nagy rutint és egyáltalán nem nehéz. Viszont megannyi változatban elkészíthető. Most egy könnyen és gyorsan elkészíthető receptet ajánlok figyelmetekbe, amit akár a diétázók, egészségükre odafigyelők is bátran fogyaszthatnak étrendjükben :) 

Manapság már szinte minden üzletben lehet kapni lazacfilét, így a beszerzése sem nehéz feladat. Bőrével, vagy bőre nélkül is egyaránt finom ételek alkothatók belőle. Elkészítése nem igényel nagy rutint. Mi inkább bőrével szeretjük, mert az megsülve nagyon finom plusz ízt ad a halnak. 

Ha szeretnénk friss lazacfilét venni, nem pedig mirelitet, viszont nem is szeretnénk csak emiatt halpiacot felkereseni - amiből egyébként sajnos kevés van idehaza - akkor szívből ajánlom a https://www.kifli.hu élelmiszer webshopot, ahol mindig kapni friss lazacfilét is - minden más finomság mellett ;) 

A lenti recept 4 főre elegendő vacsora mennyiséget ír le, de természetesen akik kevésbé szeretik a salátát, mint köretet, azok változtathatnak a mennyiségen tetszés szerint.

Hozzávalók

  • 500 g lazacfilé
  • 250 g jázmin rizs
  • 1 zacskó salátamix
  • 1 zacskó rukkola
  • kb 200 g konzerves csemege kukorica 
  • 3 db nagyobb paradicsom
  • 2 db kápia paprika 
  • 1 db kígyóuborka
  • 2 ek majonéz
  • 2 dl natúr joghurt
  • kapor 
  • 5 dkg vaj
  • 1 citrom vagy lime leve 

 

Elkészítés:

A rizst forrásban lévő sós vízben 15 perc alatt kifőzzük, leszűrjük, majd félretesszük. 

A salátához a hozzávalókat felaprítjuk, felkockázzuk, majd egy tálba tesszük és összekeverjük. 

A joghurot a majonézzel és a kaporral - ízlés szerinti mennyiség - összekeverjük egy tálban.

A lazacot - hogy ha bőrös filét vettünk - ellenőrizzük le, hogy van-e rajta pikkely, és ha igen, akkor a pikkely növekedési irányával ellenkező irányba egy éles késsel kezdjük el megpucolni, hogy a kés éle felszedje a pikkelyeket. Itt ajánlatos konyharuhát, vagy papírtörlőt tenni a vágódeszka alát, mert röpködnek ám a pikkelyek :)  Ha a pucolással megvagyunk, akkor öblítsük le a halfilét, osszuk el 4 egyenlő részre. Mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk - legjobb frissen őrölt borst használni - fokhagymával dörzsöljük be - vagy aki nagyon szereti a fogkhagymát, az aprítva tehet a tetejére is, és a halszeletek köré a sütőtálba is. Egy kivajazott sütőtálba - ami lehet akár tepsi, akár jénai edény - helyezzük el a filészeleteket lehetőleg úgy, hogy ne érjenek össze. Locsoljunk alá citromlevet vagy limelevet, - mindkettővel egyaránt finom lesz. Előmelegített, 200 °C-os sütőben, fedő nélkül süssük meg a halat 20 perc alatt. 

A tálalásnál a tetejét friss petrezselyemmel meghinthetjük, de ez a lépés elhagyható. 

Remélem, ezzel a finomsággal sikerült felkeltenem nem csak a vágódeszkán látható cica, de az olvasó érdeklődését is egy igazán finom és egészséges étel iránt. Érdemes kipróbálni, még azoknak is, akik nem rajonganak a halas ételekért. Lehet, hogy ebben a formában fogyasztva megváltozik a véleményük :) 

Jó étvágyat! :) 

 

Receptem mellé ajánlom a képen látható macskás konyhai szettet, amely a lenti linken megvásárolható :)

https://szeretjukazegyedit.hu/Egyedi-cica-szett-konyhai 

maxapro.hu simplepay_hu_v2