Egy másik nagy kedvencünket hoztam a mai recept gyanánt. Ez pedig nem más, mint az Édes csípős tenger gyümölcsei.
Ezt az ételt mindenképpen friss alapanyagokból javaslom elkészíteni, mert úgy az igaziak az ízek és az összhang :)
Természetesen felhasználható hozzá mirelit alapanyag is, de a https://www.kifli.hu/c300114796-hal-es-halkeszitmeny-tenger-gyumolcse oldalon mindig megvásárolhatók a friss tenger gyümölcsei és halkészítmények :)
A 4 órán belüli szállítási szolgáltatást választva még aznap este vacsorára a családi asztalra varázsolhatjuk ezt az ínyencséget meglepetésként.
A tenger gyümölcsei típusú ételek elkészítése nem is olyan bonyolult, mint az elsőre gondolnánk. Nem kell sokáig sütni főzni a hozzávalókat, és az alapfűszerek, ízesítések jellemzően a só, bors, petrezselyem, citrom, lime. Ha kicsit extrábbat szeretnénk alkotni, akkor ki lehet egészíteni paradicsommal vagy paradicsomlével, bazsalikommal, tejszínnel, chilivel (akár pehely, akár őrlemény, akár szósz formájában). Ez a recept, mint azt a neve is elárulja egyszerre édes és csípős ízvarázs élményét adja nekünk. Lássuk hát, hogyan is készül, legalábbis ahogy én készítem :)
Fontos megjegyeznem, hogy ha fagyasztott tengeri herkentyűket és halakat használunk fel hozzá, akkor ezeket előtte vízben olvasszuk ki.
Hozzávalók:
- 500 g rizs
- 1 kg tenger gyümölcsei mirelit mix
- kb 300 g fekete tőkehalfilé
- kb 200 g lazacfilé
- 500 g tintahalkarika vagy friss tintahal és mi felkarikázzuk
- 500 g fekete kagyló
- személyenként 1 db egész garnéla rák
- 2 sárgarépa
- 1 piros kaliforniai paprika
- 1 sárga kaliforniai paprika
- 2 db salotta hagyma
- 1 db lilahagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 2 szál újhagyma
- 20 dkg vaj
- olívaolaj
- személyenként 1 db tojás
- 3 citrom leve
- 1 lime leve
- 1 dl víz
- méz
- édes-pikáns chili mártás (én a Tao Tao-t választottam)
A kagylókat alaposan megmossuk, amelyik esetleg már nyitva van, azt nem tesszük bele.
Apróra vágjuk a salotta hagymát, összezúzzuk a fokhagymát, és egy nagy serpenyőben kb 10 dkg vaj és 2 ek olívaolajon üvegesre pirítjuk őket, majd hozzáadjuk a kagylókat, 1 dl vizet, és fedő alatt kb 10 percig pároljuk, amíg a kagylók kinyílnak. Ha a kagylók kinyíltak, akkor hozzáadjuk a tenger gyümölcsei mixet és a tintahalkarikákat, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk petrezselyemmel, ráöntjük az egyik citrom és 1 lime levét, majd addig pirítjuk fedő nélkül, amíg kicsit elkezdenek barnás színt kapni a herkentyűk (a kagyló kivételével). Óvatosan kevergessük, nehogy a kagylók törjenek, és nem szabad túl sokáig, 25 percnél tovább pirítani, mert megkeményedhet a tintahal. Ha kész, kicsit félretesszük egy tálban.
Hosszúkás, kb 0,5 cm vastag cikkekre vágjuk a lilahagymát, a kaliforniai paprikákat, felaprítjuk az újhagymát, és vékony szeletekre gyaluljuk a sárgarépát hosszanti irányában. Ugyanabban a serpenyőben, kb 5 dkg vajon és 2 ek olívaolajon megpirítjuk a zöldségeket, ráöntjük a másik citrom levét, sózzuk, borsozzuk. Nem kell sokáig pirítani, maradjon roppanós, max 10 perc. Ha ez is kész, ezt is félretesszük.
A maradék vajon és 2 evőkanálnyi olívaolajon megsütjük a serpenyőben a halszeleteket és a rákokat, abban a szaftban, amit a zöldségek eresztettek, sózzuk, borsozzuk, és először megpároljuk fedő alatt, kb 2 percenként megforgatva. Max 10 perc alatt kész. Majd kicsit rápiríthatunk, oldalanként 1-1 perc.
A halszeleteket és a rákokat külön tesszük, de a tenger gyümölcseit összekeverjük a zöldségekkel.
A chili mártás kiöntjük egy tálba, hozzáadjuk 1 citrom levét, kb 2 dl vizet és ízlés szerint mézet. Ha valaki csípősebben szereti, akkor nem kell sok méz, 2-3 ek elegendő, aki viszont kicsit csípősen és inkább édesen, annak javaslom az akár 4-5 evőkanálnyi mézet is. Kóstoljuk, úgy a legegyszerűbb :)
Forrásban lévő vízben kifőzzük a riszt, kb 15 perc alatt.
Személyenként kisütünk 1-1 tükörtojást, de úgy, hogy a sárgája folyós maradjon kissé.
Tálaláskor a tányérra teszünk a rizsből, a zöldséges tengeri herkentyűkből, a halszeletekből levágunk 1-1 vastagabb csíkot (kb 2 ujjnyi) és a tányérra helyezzük. Mellé teszünk a kagylókból, a tetejére halmozzuk a tükörtojás és a rákokat. Megszórhatjuk friss petrezselyemmel és citrom szeletekkel kínáljuk.
Jó étvágyat! :)