Recept ötletek

Édes csípős tenger gyümölcsei

2021.09.20 19:09
Vitok Andrea
Vitok Andrea
Édes csípős tenger gyümölcsei

Egy másik nagy kedvencünket hoztam a mai recept gyanánt. Ez pedig nem más, mint az Édes csípős tenger gyümölcsei. 

Ezt az ételt mindenképpen friss alapanyagokból javaslom elkészíteni, mert úgy az igaziak az ízek és az összhang :)

Természetesen felhasználható hozzá mirelit alapanyag is, de a https://www.kifli.hu/c300114796-hal-es-halkeszitmeny-tenger-gyumolcse oldalon mindig megvásárolhatók a friss tenger gyümölcsei és halkészítmények :)

A 4 órán belüli szállítási szolgáltatást választva még aznap este vacsorára a családi asztalra varázsolhatjuk ezt az ínyencséget meglepetésként. 

A tenger gyümölcsei típusú ételek elkészítése nem is olyan bonyolult, mint az elsőre gondolnánk. Nem kell sokáig sütni főzni a hozzávalókat, és az alapfűszerek, ízesítések jellemzően a só, bors, petrezselyem, citrom, lime. Ha kicsit extrábbat szeretnénk alkotni, akkor ki lehet egészíteni paradicsommal vagy paradicsomlével, bazsalikommal, tejszínnel, chilivel (akár pehely, akár őrlemény, akár szósz formájában). Ez a recept, mint azt a neve is elárulja egyszerre édes és csípős ízvarázs élményét adja nekünk. Lássuk hát, hogyan is készül, legalábbis ahogy én készítem :) 

Fontos megjegyeznem, hogy ha fagyasztott tengeri herkentyűket és halakat használunk fel hozzá, akkor ezeket előtte vízben olvasszuk ki.

 

Hozzávalók:

  • 500 g rizs
  • 1 kg tenger gyümölcsei mirelit mix
  • kb 300 g fekete tőkehalfilé 
  • kb 200 g lazacfilé
  • 500 g tintahalkarika vagy friss tintahal és mi felkarikázzuk
  • 500 g fekete kagyló
  • személyenként 1 db egész garnéla rák
  • 2 sárgarépa
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 1 sárga kaliforniai paprika
  • 2 db salotta hagyma
  • 1 db lilahagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 2 szál újhagyma
  • 20 dkg vaj
  • olívaolaj
  • személyenként 1 db tojás
  • 3 citrom leve
  • 1 lime leve
  • 1 dl víz
  • méz
  • édes-pikáns chili mártás (én a Tao Tao-t választottam)

A kagylókat alaposan megmossuk, amelyik esetleg már nyitva van, azt nem tesszük bele.

Apróra vágjuk a salotta hagymát, összezúzzuk a fokhagymát, és egy nagy serpenyőben kb 10 dkg vaj és 2 ek olívaolajon üvegesre pirítjuk őket, majd hozzáadjuk a kagylókat, 1 dl vizet, és fedő alatt kb 10 percig pároljuk, amíg a kagylók kinyílnak. Ha a kagylók kinyíltak, akkor hozzáadjuk a tenger gyümölcsei mixet és a tintahalkarikákat, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk petrezselyemmel, ráöntjük az egyik citrom és 1 lime levét, majd addig pirítjuk fedő nélkül, amíg kicsit elkezdenek barnás színt kapni a herkentyűk (a kagyló kivételével). Óvatosan kevergessük, nehogy a kagylók törjenek, és nem szabad túl sokáig, 25 percnél tovább pirítani, mert megkeményedhet a tintahal. Ha kész, kicsit félretesszük egy tálban. 

Hosszúkás, kb 0,5 cm vastag cikkekre vágjuk a lilahagymát, a kaliforniai paprikákat, felaprítjuk az újhagymát, és vékony szeletekre gyaluljuk a sárgarépát hosszanti irányában. Ugyanabban a serpenyőben, kb 5 dkg vajon és 2 ek olívaolajon megpirítjuk a zöldségeket, ráöntjük a másik citrom levét, sózzuk, borsozzuk. Nem kell sokáig pirítani, maradjon roppanós, max 10 perc. Ha ez is kész, ezt is félretesszük.

A maradék vajon és 2 evőkanálnyi olívaolajon megsütjük a serpenyőben a halszeleteket és a rákokat, abban a szaftban, amit a zöldségek eresztettek, sózzuk, borsozzuk, és először megpároljuk fedő alatt, kb 2 percenként megforgatva. Max 10 perc alatt kész. Majd kicsit rápiríthatunk, oldalanként 1-1 perc. 

A halszeleteket és a rákokat külön tesszük, de a tenger gyümölcseit összekeverjük a zöldségekkel.

A chili mártás kiöntjük egy tálba, hozzáadjuk 1 citrom levét, kb 2 dl vizet és ízlés szerint mézet. Ha valaki csípősebben szereti, akkor nem kell sok méz, 2-3 ek elegendő, aki viszont kicsit csípősen és inkább édesen, annak javaslom az akár 4-5 evőkanálnyi mézet is. Kóstoljuk, úgy a legegyszerűbb :) 

Forrásban lévő vízben kifőzzük a riszt, kb 15 perc alatt.

Személyenként kisütünk 1-1 tükörtojást, de úgy, hogy a sárgája folyós maradjon kissé. 

Tálaláskor a tányérra teszünk a rizsből, a zöldséges tengeri herkentyűkből, a halszeletekből levágunk 1-1 vastagabb csíkot (kb 2 ujjnyi) és a tányérra helyezzük. Mellé teszünk a kagylókból, a tetejére halmozzuk a tükörtojás és a rákokat. Megszórhatjuk friss petrezselyemmel és citrom szeletekkel kínáljuk. 

Jó étvágyat! :) 

maxapro.hu simplepay_hu_v2