Recept ötletek

Pirított tintahalkarika

2021.08.25 22:41
Vitok Andrea
Vitok Andrea
Pirított tintahalkarika

Nálunk a család egy része nagyon szereti a tengeri herkentyűs ételeket.

Mindegy, hogy leves vagy főétel, paradicsomos vagy tejszínes, rák vagy hal. Mindet szeretjük. 

Van egy kedvenc éttermünk, ahonnan házhoz szállítanak ilyen ételeket, és már szinte hagyománnyá vált, hogy havonta kétszer csapunk egy tengeri tálas vacsorát, amikor innen rendelünk. 

Nemrégiben az étterem változtatott az étlapján. Ezek a változások részben jól, részben rosszul érintettek minket. Új ételek kerültek be a menübe, amiket természetesen már meg is kóstoltunk, és nem okoztak csalódást. :) Volt azonban a páromnak egy nagy kedvence az étlapon, a pirított tintahalkarikák. Ezt sajnos levették a menüről, és már nem rendelhető. Egyik nap gondoltam egyet, tollat és papírt ragadtam, és összeírtam, hogy milyen összetevőkből állhat ez az étel.

Az ízéről kb. fogalmam sem volt, mert én előtte nem ettem, csak egyszer megkóstoltam. Miután felírtam a lehetséges hozzávalókat, neki álltam a főzés lépéseit átgondolni és leírni. Miközben írtam, nem tűnt bonyolultnak az elkészítés és a hozzávalók beszerzése sem volt lehetetlen. Gondolok itt arra, hogy nem kell kimondottan halpiacra mennünk értük, mert fellelhetők nagyobb élelmiszerboltokban, vagy akár az interneten keresgélve olyan nemrégiben létrehozott élelmiszer webáruházban is, aminek elég nagy a választéka.

Vettem hát a bátorságot, beszereztem a hozzávalókat, majd neki álltam, hogy elkészítsem az ételt, ami végül nagy sikert aratott. :) Nem lett teljesen ugyan olyan, mint az éttermi, de ízlett a páromnak, dícsérte, és véleménye szerint kimondottan hasonlóra sikerül. Fogtam hát a szakácskönyvemet, és le is írtam a receptet, hogy máskor is elkészíthessem. 

"Meglepetés ebéd" ~ küldetés teljesítve! :) 

Íme a recept: Pirított tintahalkarikák

Hozzávalók:

  • 250 g tagliatelle tészta (én a Barilla-t választottam)
  • 50 dkg tintahalkarika
  • 4 szelet alaszkai tőkehalfilé
  • 250 g zöldborsó (konzerv, de a mirelit is jó)
  • 2 fej salotta hagyma
  • kb 12-15 dkg vaj
  • 1 fej fokhagyma (mi nagyon szeretjük, de ízlés szerint kevesebb is tehető bele, de legalább 3-4 gerezd)
  • 2 db citrom leve
  • snidling (de más zöldhagyma is megfelel)
  • só, bors (ízlés szerint)
  • petrezselyem
  • 3-4 nagyobb babérlevél 
  • chili pehely (én a Marks and Spencer csilipelyhet választottam)
  • olívaolaj

A tésztát forrásban lévő sós vízben kifőzzük, kb 8-10 perc alatt, majd leszűrjük. Egy nagy serpenyőt felforrósítunk, benne 2-3 evőkanálnyi olívaolajjal, majd beledobjuk a lecsepegtetett tésztát, megszórjuk chili pehellyel (ki mennyire csípősen szereti), és rázogatva, kevergetve megpirítjuk kicsit a tésztát. Nem kell, hogy bebarnuljon, csak kapjon egy kis pirított színt.

A zöldborsót feltesszük főni épp annyi vízben, amennyi ellepi, és beleteszünk 2 fokhagymagerezdet és a babérleveleket, majd kicsit megsózzuk. Puhára főzzük kb 15 perc alatt, forrástól számítva. Leszűrjük, áttesszük egy tálba, hozzá öntjük a fél citrom levét, majd krémesre turmixoljuk. 

Apróra vágjuk a hagymát, majd egy nagy serpenyőbe tesszük. Rápréseljük a fokhagymát, mellé dobjuk a felaprított zöldhagymát, és kevés olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a tintahalkarikákat (max. 0,5 cm vastagak legyenek, ha a csomagban ennél vastagabb, akkor vágjuk vékonyabbra óvatosan), a vajat, majd kicsit barnára pirítjuk. Nem igen szabad 20 percnél tovább, mert megkeményedhet. Én még erre is öntöttem egy fél citrom levét és megszórtam chili pehellyel. Ízlés szerint sót és borsot is tehetünk még rá. 

A tőkehalszeleteket forró serpenyőben, kevés vajon, oldalanként 3-3 percig sütjük, meglocsolva kevés citromlével, sózva, borsozva. 

Egy tányérra teszünk a tésztából, a zöldborsókrémből, 1 szelet halfilé, majd a tintahalkarikákból a tetejére, és megszórjuk petrezselyemmel.

Jó étvágyat! :) 

A recepthez szeretettel ajánlom a képen látható tengerész konyhai szettet, amely egyszerre praktikus és szép kiegészítője lehet bárki konyhájának :) 

https://szeretjukazegyedit.hu/Konyhai-szett-tengeresz 

https://szeretjukazegyedit.hu/Fakanaltarto-vasmacska 

maxapro.hu simplepay_hu_v2