Ha húsvét, akkor hidegtál....
Húsvétra gondolván az embernek rengeteg minden eszébe jut, és minden egyszerre. Ünnep, feltámadás, barka, tavaszi szünet, vendégvárás, locsolkodás, hidegtálak...
Olyan ünnep ez, amire minden évben készülünk, mintha csak a Karácsonyra készülnénk. Habár ilyenkor az ajándékozás elmarad, azért a locsolók számára húsvét hétfőjén még ilyenkor is vár kis meglepetés, cserébe a locsolkodásért és a versekért.
És mint a többi ünnepre, talán erre sem lehet elég hamar elkezdeni felkészülni. Minél hamarabb meg kell venni a sonkát, a csokikat, a hidegtálak hozzávalóit, megszervezni a vendégvárást, hogy ki mikor hova hivatalos, stb. Vagy éppen időben lefoglalni egy wellness hétvégét, ha éppen úgy döntünk, hogy mindent a hátunk mögött hagyva csak is pihenéssel akarjuk tölteni a húsvéti ünnepeket. És miért is ne lehetene akár ezt is néha megengedni magunknak?
De mit is kell tudni a tavasz ünnepéről?
A Húsvét minden évben máskorra esik, de hivatalosan azt kell figyelembe venni, hogy mikor van a tavaszi nap-éj egyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnap. De hogy pontosan mikorra is esik Húsvét napja, azt a hamvazószerda időpontja mutatja meg nekünk, mivel a hamvazószerdát követő 40. napon van húsvét vasárnap.
A tavaszról a Húsvét, a Húsvétról a tavasz jut az emberek eszébe, mindemellett a rügyező fák, virágba boruló kertek és parkok, ami mind azt hivatott üzenni, hogy a természet újraéled, feléled, itt a jóidő.
A gyerekeknek első sorban a húsvéti nyuszi, tojásfestés, és a csokoládék juthatnak eszükbe, no meg a tavaszi szünet. Mert hát nincs tavasz és nincs igazi Húsvét ezek nélkül. A tojások festése is hagyomány, csak úgy, mint az, hogy ha Húsvét, akkor hidegtálakkal várjuk szeretteinket és vendégeinket.
Nincs ez másként nálunk sem. Minden évben készítek a családnak hidegtálakat, és sosem sikerül ugyan olyanra De hát ez csak még egyedibbé és még különlegesebbé teszi a tálalást évről évre. Még a legjobb családban is előfordulhat ételintolerancia, vagy éppen valaki nem szereti a főtt tojást, vagy a majonézes salátákat. Semmi probléma! Számukra is lehet ám ínycsiklandó fogásokat készíteni, hidegtál formájában. Az ő számukra bátran készíthetünk olyan hidegtálat, amin sült húsok, rántott hús, rántott gomba, rántott sajt, fasírt és kolbász szeletek vannak. Mellette zöldségek felszeletelve a díszítéshez, szőlőt, kiwit, almát bátran lehet tenni, hogy ne maradjanak ki semmi jóból és a sültes hidegtál is megadja a Húsvét hangulatát.
Én személy szerint szeretek hidegtálakat készíteni, még ha pár órát el is bíbelődök velük, mire készen lesznek, hogy ékesítsék az asztalt. Az eredmény - szerencsére - eddig mindig szép, ínycsiklandó és finom is lett. Sosem maradt belőle másnapra.
A másik jeles program ilyenkor a locsolkodás. Na ezt a részét néha kihagynám, főleg, amikor vödör vízzel közelít valaki. De hát... ha Húsvét, akkor nem csak finom hidegtál elkészítésével kell megküzdeni, hanem a lavornyi hideg vízzel is... Persze napjainkban már inkább szokás illatos parfümökkel "locsolni" a hölgyeket, de azért azon illatok keveréke sem mindig alkot olyan illatfelhőt, amit az illető hölgy szeretne magán "viselni"... Konklúzió tehát, hogy így is, úgy is, a zuhany alatt, vagyis vödörnyi víz alatt kötünk ki, Hölgyeim