Blog

Húsvét - Ha húsvét, akkor hidegtál

2022.04.15 18:36
Vitok Andrea
Vitok Andrea
Húsvét - Ha húsvét, akkor hidegtál

Ha húsvét, akkor hidegtál.... 

 

Húsvétra gondolván az embernek rengeteg minden eszébe jut, és minden egyszerre. Ünnep, feltámadás, barka, tavaszi szünet, vendégvárás, locsolkodás, hidegtálak... 

Olyan ünnep ez, amire minden évben készülünk, mintha csak a Karácsonyra készülnénk. Habár ilyenkor az ajándékozás elmarad, azért a locsolók számára húsvét hétfőjén még ilyenkor is vár kis meglepetés, cserébe a locsolkodásért és a versekért. 

És mint a többi ünnepre, talán erre sem lehet elég hamar elkezdeni felkészülni. Minél hamarabb meg kell venni a sonkát, a csokikat, a hidegtálak hozzávalóit, megszervezni a vendégvárást, hogy ki mikor hova hivatalos, stb. Vagy éppen időben lefoglalni egy wellness hétvégét, ha éppen úgy döntünk, hogy mindent a hátunk mögött hagyva csak is pihenéssel akarjuk tölteni a húsvéti ünnepeket. És miért is ne lehetene akár ezt is néha megengedni magunknak? 

De mit is kell tudni a tavasz ünnepéről? 

A Húsvét minden évben máskorra esik, de hivatalosan azt kell figyelembe venni, hogy mikor van a tavaszi nap-éj egyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnap. De hogy pontosan mikorra is esik Húsvét napja, azt a hamvazószerda időpontja mutatja meg nekünk, mivel a hamvazószerdát követő 40. napon van húsvét vasárnap. 

A tavaszról a Húsvét, a Húsvétról a tavasz jut az emberek eszébe, mindemellett a rügyező fák, virágba boruló kertek és parkok, ami mind azt hivatott üzenni, hogy a természet újraéled, feléled, itt a jóidő.

A gyerekeknek első sorban a húsvéti nyuszi, tojásfestés, és a csokoládék juthatnak eszükbe, no meg a tavaszi szünet. Mert hát nincs tavasz és nincs igazi Húsvét ezek nélkül. A tojások festése is hagyomány, csak úgy, mint az, hogy ha Húsvét, akkor hidegtálakkal várjuk szeretteinket és vendégeinket.

Nincs ez másként nálunk sem. Minden évben készítek a családnak hidegtálakat, és sosem sikerül ugyan olyanra  De hát ez csak még egyedibbé és még különlegesebbé teszi a tálalást évről évre. Még a legjobb családban is előfordulhat ételintolerancia, vagy éppen valaki nem szereti a főtt tojást, vagy a majonézes salátákat. Semmi probléma! Számukra is lehet ám ínycsiklandó fogásokat készíteni, hidegtál formájában. Az ő számukra bátran készíthetünk olyan hidegtálat, amin sült húsok, rántott hús, rántott gomba, rántott sajt, fasírt és kolbász szeletek vannak. Mellette zöldségek felszeletelve a díszítéshez, szőlőt, kiwit, almát bátran lehet tenni, hogy ne maradjanak ki semmi jóból és a sültes hidegtál is megadja a Húsvét hangulatát. 

Én személy szerint szeretek hidegtálakat készíteni, még ha pár órát el is bíbelődök velük, mire készen lesznek, hogy ékesítsék az asztalt. Az eredmény  - szerencsére - eddig mindig szép, ínycsiklandó és finom is lett. Sosem maradt belőle másnapra.  

A másik jeles program ilyenkor a locsolkodás. Na ezt a részét néha kihagynám, főleg, amikor vödör vízzel közelít valaki. De hát... ha Húsvét, akkor nem csak finom hidegtál elkészítésével kell megküzdeni, hanem a lavornyi hideg vízzel is... Persze napjainkban már inkább szokás illatos parfümökkel "locsolni" a hölgyeket, de azért azon illatok keveréke sem mindig alkot olyan illatfelhőt, amit az illető hölgy szeretne magán "viselni"... Konklúzió tehát, hogy így is, úgy is, a zuhany alatt, vagyis vödörnyi víz alatt kötünk ki, Hölgyeim 

maxapro.hu simplepay_hu_v2